Mathematical Institute SASA Events

Kardiovaskularna biomehanika

by Prof. Nenad Filipovic (Faculty of Mechanical Engineering in Kragujevac)

Wednesday, November 10, 2010 from to (Europe/Belgrade)
at Mathematical Institute
Description
Kardiovaskularne bolesti su primarni uzrok smrtnosti u Srbiji i razvijenom svetu. Fundamentalno razumevanje mehanizma ovih bolesti i formulsanje strategije za njihovo lecenje je moguce ako se uradi simulacija normalnog kardiovaskularnog sistema i sistema koji je vec zahvatila bolest.

U okviru nekoliko medjunarodnih i domacih projekata u Kragujevcu razvijaju se specificne metode i algoritmi za ispitivanje klinickih intervencija kardiovaskularne biomehanike. To obuhvata aneurizme kod abdominalne aorte i potencijalne smrtonosne uslove pri kojima dolazi do slabljenja zida aorte, naduvanja i eventualno pucanja. Takodje se razvija metodologija za simulaciju strujanja krvi u koronarnoj i karotidnoj arteriji. Jedan od velikih izazova je i modeliranje ateroskleroze, formiranje i rast plaka. Tu se modelira transport i oksidacija Low Density Lipoprotein(LDL), rast makrofaga, formiranje penastih celija i rast plaka. Metode koje se koriste za ove kompjuterske simulacije su metod konacnih elemenata, diskretne metode Discrete Particle Dynamics (DPD) i molekularna dinamika. Slozeni matematicki proracuni i trodimenzionalna obrada medicinskih slika i postupaka vizuelizacija, obavlja se na kompjuterskoj opremi visokih performansi (grid infrastruktura, 80 paralelnih cvorova). 

Kardiovaskularna biomehanika ce sigurno naci svoje mesto u buducnosti u savremenoj klinickoj dijagnostici. Neki pocetni rezultati ce biti prikazani u ovoj prezentaciji.
Organised by Odelenje za mehaniku Matematickog institita SANU